Hvordan lage vokssegl

19.02.2017
01:31

I forbindelse med en redditgifts exchange jeg er med i, har jeg idag laget egne vokssegl. Du vet, sånne som man segler brev med og sånt, sånne som ser skikkelig kule og fancy ut. Det hadde seg nemlig slik at jeg , til dette mennesket som jeg er secret santa for, hadde tenkt til å kjøpe et slikt lite "kit" med stempel og voks. Når jeg kom til hobbybutikken var det kun "god jul" stempler igjen og det bare.. vel. funka ikke helt. Så jeg kom heller til konklusjonen: "jeg må lage selv". Dette ble jo forsåvidt også billigere for meg, og jeg kan også bestemme fritt i mønstre og alt sånt, så det passa meg bra.

For å lage selve stemplene trenger du som følger:

 • Fimo leire, eller en annen form for polymer leire
 • Et "håndtak" av tre. 
 • Maling til håndtaket. (optional)
 • Diverse filer til å forme håndtakene. (optional)
 • Lim. Noe som holder, superlim etc.
 • Sandpapir
 • Diverse knapper, smykker og former med motiver du liker.

Jeg startet med å bryte av en bit med leire for så å kna den litt i hendene for å gjøre den varm og mer medgjørlig. Så rullet jeg en ball og flatet den ut på et flatt underlag (typ et bord). Jeg prøvde å gjøre den så jevn i tykkelse som mulig før jeg brukte en rund kork til å presse ut en runding, og deretter valgte jeg en av knappene/smykkene jeg synes hadde fint motiv og presset motivet ved i leiren.Så fulgte jeg leirens instrukser når det kom til hvor lenge de skal stå i ovnen. Mine stod på 110ºC i en halvtime. Da jeg tok ut leiremotivene, og lot de kjøle ned, hadde de nå hardnet. Jeg brukte så sandpapir til å få vekk eventuelle ujevnheter både på sidene og på undersiden av motivet. Det må files ned så det blir helt rett ettersom det etterpå skal limes fast på håndtaket.

ubehandlet håndtak vs. formede og malte

Jeg kjøpte mine håndtak på TGR der jeg fikk en trepakning med "diy-figurer" for 10 kroner. Disse var nok heller ment som trefigurer til å male på, men fungerte ypperlig til vokssegl også. Før jeg kunne lime motivet fast måtte jeg først tilpasse håndtaket litt bedre. Jeg brukte fil og sandpapir til å forme den nederste delen slik jeg ville ha det og valgte så å male hele håndtaket gull i samme slengen. Dette kan god sløyfes, men jeg synes det gir en liten ekstra touch til hele greia. Når dette er gjort, malingen er tørket og alt er klart, limer du fast leiremotivet til håndtaket med superlim eller en annen form for sterkt lim som holder godt og lar det tørke skikkelig før du begynner å teste ut din nye kreasjon. 

Seglstemplene er nå klare til bruk! For å lage vokssegl trenger du jo også voks. Du kan kjøpe voks-/lakkstenger på panduro, se etter det i en annen hobbybutikk eller bestille det på nettet. Noe som også burde være mulig å bruke er fettstifter (crayons) men jeg vet ikke hvor effektivt dette er og har ikke prøvd det selv. Men det er en tanke. Jeg valgte å kjøpe mine voksstenger på panduro iallefall.

For å lage vokssegl trenger du:

 • Stempel til vokssegl 
 • Voks til segling, enten stenger eller løse "brikker"
 • Stearinlys
 • Skje
 • Et lite glass med olivenolje (eller en annen type matolje. raps, solsikke etc.)
 • Tingen du har tenkt å lage seglet på. Et brev, et ark ++

Om du er så heldig at du har en sånn voksstang som har veike i midten kan du hoppe over neste steg ettersom alt du trenger å gjøre er å tenne på og la voksen smelte og dryppe ned på arket av seg selv. Har du derimot ikke veike til voksen din blir du nødt til å tenne et stearinlys. Knekk av en liten bit voks og ha den oppi en skje. Varm så skjeen over flammen på stearinlyset til voksen smelter. 

Hell så voksen på stedet hvor du vil ha det. Før voksen stivner tar du opp stemplet ditt og smører stempelmotivet med litt olje. Her mener jeg også litt. For mye, og det blir bare søl og gris. Dette gjør vi for at stemplet ikke skal henge fast i voksen. Press så stemplet ned i voksdammen og la det stå i noen sekunder. Løft det så forsiktig opp og besku så ditt nye voksseil.Det kan ta litt tid før du finner ut akkurat hvor mye voks du trenger, hvor mye olje du trenger og alt sånt, så ikke fortvil om det ikke blir perfekt de første gangene. Blir du ikke fornøyd kan du prøve å lirke voksseilet av papiret. Får du det av og du ser at det ikke henger noen papirrester i bunnen er det bare å smelte om og prøve på nytt.

Vokssegl og stempel var både kjempemorro og veldig enkelt å lage, og jeg satser på å lage mange forskjellig stempler med ulike motiver. Nå kan jeg jo begynne å sende masse fancy brev rundt omkring til alle jeg kjenner. Jeg hadde iallefall elsket å fått et slikt brev i posten. Om det noen gang er noen som lager egne stempler og segl utifra min lille "how to - guide" så si gjerne ifra eller send meg et bilde eller noe. Hadde iallefall vært artig å se.

#voks #segl #wax #seals #waxseals #vokssegl #stempel #sol #gull #fimo #leire #tre #tgr #brev #fantasy #middelalder #diy #hobby #panduro

snakes
Snakes

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar


Litargras

vikingreenactor, urteheks,
plantefargingsentusiast og litt
for interessert i Tove Janssons
mummiunivers. er vel også det man
kan kalle et eklektisk individ.
glad i de fleste og det aller meste.
ja, det er meg.
jo også er jeg ofte ganske tiltaksløs og
teit da, men det går bra.

Instagram Pinterest Instagram

Símælgi
,
hits